Recept

Vad blir det för mat?

Älgfärsbiffar med ugnsbakad mandelpotatis

Både barn och vuxna älskar köttbullar i gräddsås med potatis och lingon. Den feta vispgrädden är bra för den lite torra älgfärsen.

 

4 portioner

 

500 g älgfärs (går lika bra med dov, kron eller vildsvinsfärs också)

1 ägg

1 tsk salt

nymalen peppar

1 gul lök

3 enbär

2 dl vispgrädde

1/2 dl ströbröd

rapsolja och smör till stekning

 

Sås

2-3 schalottenlökar

1 msk smör

2 dl vilt-eller köttfond, helst hemkokt

3msk sherry

3 dl vispgrädde eller cre`me fraiche

ca 4 msk messmör

2 msk rårörda lingon

2 tsk fransk senap

2 msk japansk soja, helst tamari

ev. salt och peppar

 

Sätt ugnen på 200 grader.

Rör ihop färs,ägg, salt och peppar till en slät smet. Skala och riv löken, finhacka enbären och blanda i tillsammans med resten av ingredienserna till färsbiffarna.

Blanda smeten ordentligt och forma den till 8 små eller 4 stora pannbiffar. Bryn biffarna tills de fått fin färg och låt dem steka klart i ugnen, 5-7 minuter eller tills köttsaften som sipprar ut är genomskinlig.

 

Gör såsen: Skala och finhacka schalottenlökarna. Fräs dem i smöret i en kastrull. Häll i fond, sherry och vispgrädde och låt alt koka uoo under omrörning. Tillsätt övriga ingredienser och låt såsen långsamt koka ner till önskad konsistens. Rör om då och då. Smaka eventuellt av med salt och peppar.

 

Ugnsbakad mandelpotatis

 

800 g mandelpotatis

3-4 msk olivilja

salt

färsk timjan

 

Värm ugnen till 200 grader. Skrubba och skälj potatisarna. Halvera stora potatisar och låt de små vara hela.

Häll olivoljan i en långpanna och lägg i potatisen. Strö över ett gott salt och några kvistar färsk timjan.

Låt potatisarna stå i ugnen tills de börjar bli lite gyllenbruna och känns mjuka. Prova med en sticka, 20-30 minuter.

Rör om emellanåt så att de inte fastnar på plåten.

 

Rårörda lingon

 

5 dl lingon

2 dl socker

 

Blanda lingon och socker i en bunke och rör tills sockret har löst sig.

 

 

Servera biffarna tillsammans med såsen, ugnsbakad mandelpotatis och rårörda lingon

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gulaschsoppa på Vildsvin eller Dovhjort

 

Vildsvinskött är mustig och smakrik. Dovhjort är mild i smaken och magrare. Det passar bra i en stark och het gulaschsoppa. Använd paprikapulver med drag i och kläm i rejält med tomatpurè.

 

Denna soppa har vi mättat många hungriga jägare med.:)

 

4-6 portioner

 

400 g vildsvinsfärs eller dovhjortsfärs ( man kan även ha vildsvinsstek. eller -karrè alternativt högrev)

2 1/2 gula lökar

5 vitlöksklyftor

5 potatisar av fast sort

2 morötter

4 msk smör eller rapsolja

3 tsk malen kummin

1 1/2 tsk malen mejram

3 msk paprikapulver

3 msk tomatpuè

rivet skal och saft av 1/2 tvättad citron

1 1/2 liter oxbuljong

salt och peppar

 

Tillbehör

 

gräddfil eller cremè fraiche

nybakat bröd

 

Om ni väljer att göra på stek, skär då köttet i centimeterstora tärningar.

Skala och hacka löken och vitlöken. Skala och skär potatisen och morötterna i små tärningar ( alternativt riv morötterna).

Bryn köttet i smör och olja i en tjockbottnad kastrull.

Rör ner alla ingredienser utom buljongen och bryn i ytterligare några minuter.

Tillsätt buljong och lite salt och peppar. Koka upp, sänk värmen och låt soppan sjuda under lock till köttet är mört, cirka 1 1/2 timme. Rör om då och då. Smaka evetuellt av med mer salt och peppar.

 

Servera gärna med en klick gräddfil och ett nybakat, härligt bröd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vild Porterstek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Viltpizza

Viltfärspizza är en bra idé. Inte mycket kan bli fel när man följer succékonceptet att servera mat på eller i nybakat bröd. Lägg till lite finstämd färsröra, smältande ost, ugnsrostade grönsaker och knapriga bacon.

 

Pizzadeg

 

0,5 l kallt vatten

20 g jäst

1 msk salt

 

Pizzafyllning

 

0,5 kg viltfärs från t.ex. dov, kron eller vildsvin

3 msk tomatpurè

1 burk passerade tomater

2st finrivna vitlöksklyftor

2 tsk balsamvinäger

2msk koncentrerad vilt-eller kalvfond

1 tsk socker

salt

peppar

 

Topplager

 

2 gula lökar

1 gul paprika

några körsbärstomater

1 mozzarella 125g

1 pkt finstrimlat bacon

 

1. Blanda och lös upp jästen i vattnet. Häll på mjöl och salt.

Blanda degen med köksmaskin minst 10 minuter.

Lägg den i en bunke med en handduk över.

Låt degen jäsa till dubbel storlek.

 

2. Bryn färsen i en panna. Klicka i tomatpurèn som får fräsa med en kort stund.

Häll på passerade tomaterna, vitlök,balsamvinäger, fond och socker.

Låt såsen puttra på låg värme ca 10 minuter.

 

3. Sätt ugnen på 225 grader.

Skala löken och skär den och paprikan i tunna ringar och halvera tomaterna.

Lägg grönsakerna på en plåt, ringla lite olivolja och salt över.

Blanda om och rosta till fin färg i ugnen.

 

4. Stek baconet gyllenbrunt och knaprigt.

 

5. Ta fram den jästa degen och kavla ut den till en tunn rundel med en aning tjockare kant.

Lägg degen på en plåt och bred ut köttfärsröran över. fördela mozzarella över färsen.

 

6. Höj ugnstempraturen till 250 grader och skjuts in med pizzan.

Ta ut när den fått fin färg efter ca 8-10 minuter.

 

7. Fördela de ugnsrostade grönsakerna , det knapriga baconet och en liten dust med torkad eller färsk oregano över som sista touch.

 

 

 

 

 

Vi får inte tappa våra traditioner. Det är dags at återinföra söndagssteken!

 

Antal portioner: 6

 

Ingredienser

 

1.5 kg benfritt viltkött t.ex. fransyska, innanlår eller rostbiff

1 dl kinesisk soja

1 dl outspädd svartvinbärssaft

1 st flaska porter (33 cl)

2 msk viltfond

2 st gul lök, skuren i klyftor

2st morötter, skuren i klyftor

8st enbär, stötta

10st svartpepparkorn

1tsk torkad timjan

2st lagerblad

 

Om du har äpple eller katrinplommon hemma, släng i det i grytan.

 

Gräddsås:

 

8dl kokspadet

2dl grädde

3msk vetemjöl

1msk rönnbers-eller vinbärsgelè

salt

peppar

 

Till servering:

 

Koktpotatis eller rostade rotfrukter

pressgurka

kokta gröna ärtor

vinbärsgelè

 

Gör så här

 

1. Häll soya, saft, porter och fond i en gryta som precis rymmer köttet. Lägg i lök, morötter och kryddor.

2. Lägg i steken och koka upp. Sänk värmen och koka på svag värme under lock cirka 2 timmar. Ös steken några gånger under tiden. Låt den vila i buljongen minst 20 minuter. Lyft upp steken och vira in den i aluminiumfolie.

 

3. Såsen: sila och mät kokspadet. Koka upp kokspadet med grädde. Rör ut mjölet med 1dl vatten. Vispa ner redningen i såsen och koka cirka 5 min. Blanda i gelè och smaka av med eventuellt lite salt och peppar.

 

4. Skär steken i tunna skivor och servera med sås, potatis, pressgurka och gröna ärtor.

 

 

Ps. Du kan med fördel göra dubbel sats, fonden blir supergod och perfekt att frysa in.